Sang

Sang:

Stemmen er sangerens instrument. Gjennom sangundervisningen i kulturskolen vil elevene bli kjent med egen stemme, og lære grunnleggende teknikk for sunn og god stemmebruk. Med riktige verktøy vil eleven utvikle stemmen sin og mestre å synge sanger innenfor ulike sjangre, som pop, jazz, klassisk, rock, musikal, visesang og folkemusikk! I løpet av hvert semester får elevene erfaring både med å synge alene og sammen med andre. De lærer å synge med og uten mikrofon, og deltar på flere fremvisninger og konserter i løpet av året. Sammen utforsker vi musikk og eget musikalsk uttrykk!

 

 
Vilde Didriksen underviser i sang
 
Fagplaner:

Sang: Musikalspesialisering

Nytt tilbud!
Tilbudet er rettet mot elever fra musikalklassen som ønsker å få individuell undervisning i sang. Det er en forutsetning for å få disse timene at man også går i musikalklassen. Les mer om musikalklassen her.
Eleven vil få undervisning i grunnleggende sangteknikk innenfor pop/musikal, bli tryggere sangere, lære å finne sitt eget utrykk, tolke sangtekster og få scene-erfaring gjennom flere opptredener i løpet av året.
Det forventes at elevene øver på sangene og øvelsene de får hjemme fra uke til uke.  
NB!  Kun få plasser. 
 
Tidspunkt avtales med lærer.
 

Gitar

Kulturskolen tilbyr individuell undervisning på akustisk gitar og el-gitar. I perioder vil det foregå samspill.
Gitar er et av kulturskolens mest populære instrumenter. Kulturskolens lærere dekker et stort og vidt kompetansefelt og elevene kan gjennom undervisningen få videreutvikle seg innen sitt interessefelt.
Kulturskolen tilbyr også gitargrupper, les mer om tilbudet her
 
Reidar Edvardsen underviser i akustisk gitar:  redemando@gmail.com
Svein Erik Martinsen Ånestad underviser i el-gitar:  Svein.Erik.Martinsen.Anestad@as.kommune.no
 
Fagplaner:
 

El-bass

El-bass er et viktig instrument i de fleste moderne musikksjangre, og er sammen med trommer del av rytmeseksjon i bandet. Bassisten har dermed både ansvar for rytme og groove, men også for grunntonene i akkordene. Bassundervisningen fokuserer på teknisk kunnskap, musikkforståelse og spilleglede. Repertoaret er variert og tilpasset elevens musikksmak og ferdigheter. Å spille musikk er en hyggelig sosial aktivitet og man utvikler seg også fortere sammen med andre. Vi anbefaler derfor i tillegg å delta i samspill gjennom bandtilbudet i kulturskolen.

 Kulturskolen tilbyr også undervisning på kontrabass. Kontrabass er el-bassens akustiske storebror og har samme funksjon i musikken, men er mest kjent fra jazz og klassisk musikk.

Bassundervisning foregår på onsdager.

 
Lærer på el-bass/kontrabass
Stan Callewaert

Piano

Kulturskolen tilbyr individuell undervisning på piano.
 
Pianoet er et av de mest brukte instrumentene innen de fleste sjangre, både klassisk, jazz, rock, folkemusikk osv. De fleste av de store komponistene fra 1700-tallet og fram til i dag har komponert musikk for piano, og pianoet blir også mye brukt til å akkompagnere andre instrumenter. Du må ha et piano hjemme som du kan øve på. 
Kulturskolen tilbyr også gruppeundervisning på piano, les mer om tilbudet her.
 
Pianolærere:
Jonas Aune
 
Fagplaner:

Piano: Jazz og pop individuell

Dette er et tilbud til elever som har grunnleggende notekunnskap og ferdigheter på piano. Det fokuseres på jazz, pop, besifring, akkordlære, rytmisk musikk,skala, enkel jazzharmoni, gehør, improvisasjon. Du blir kjent med jazz- og groovebaserte standardlåter. Undervisningen tar utgangspunkt i elevens nivå og ferdigheter.
 
Det forventes deltakelse i slike samspill ved kulturskolen. Eleven må disponere eget  piano, el-piano eller keyboard.
 
Det kan bli aktuelt med en uformell vurdering av nivå. Kun 3 plasser
 

Kirkeorgel

Orgelet er verdens største instrument. Å spille orgel kan av og til oppleves som å styre et fly. Man sitter høyt oppe over de andre og spiller på tangenter med fingrene og på pedaler med føttene, trykker på knapper for å få ønsket klang og styrke. Hele kroppen er i sving. Klangen kan variere fra mektig til veldig sart. Orgelet brukes til mange slags typer musikk.
Tilbudet er rettet både mot elever som spiller/har spilt piano, og mot elever som ikke har noen forkunnskaper.
Det legges vekt på følgende i undervisningen:
  • at eleven har interesse for musikken det jobbes med.
  • at eleven får bli kjent med ulike stilarter.
  • at den kreative siden stimuleres samtidig som det gis veiledning i musikkteori og orgelkunnskaper.
  • at konserterfaring kommer tidlig slik at øvingen blir mer meningsfull når man vet at man skal opptre med musikken.
Det tas høyde for at elevene øver på piano mellom undervisningstimene og eventuelt har tilgang til orgel hvis forholdene ligger til rette.
Noen elever kan velge å ha pianotimer parallelt med orgelundervisning.
Kirkeorgel tilbys for elever fra 3.klasse og undervisninger skjer i Ås kirke.
 
Lærer på kirkeorgel

Fiolin bratsj, cello og kontrabass

Kulturskolen tilbyr undervisning på fiolin, bratsj, cello og kontrabass. Elevene deltar i tillegg til enkelttimer i strykeorkester når de er modne for dette. Les mer om orkestertilbudet her.
 
Fiolin er det minste av strykeinstrumentene, og har lange tradisjoner innen både klassisk- og folkemusikk.
Bratsjen er storesøsteren til fiolinen, den er litt større og har en mørkere klang enn fiolinen.
Cello har en dyp og vakker klang. Det er skrevet mye vakker musikk for cello som soloinstrument, og repertoaret er stort og variert. Undervisningen foregår på Nordby på tirsdager, og på Kulturskolen i Ås på onsdager. 
 

Kontrabass er den største av strykeinstrumentene og anvendes både i jazz, klassisk musikk og populærmusikk. Med sin dype klang utgjør bassen fundamentet i bandet eller orkesteret. Som kontrabassist kan man både spille med bue (arco) og plukke med fingrene (pizzicato). Kontrabassundervisningen fokuserer både på tekniske ferdigheter, musikkforståelse og spilleglede. Repertoaret for kontrabass er enormt variert og kan lett tilpasses elevens musikksmak og ferdigheter. Kulturskolen har også små kontrabasser tilpasset yngre elever.

Strykeinstrumentene utgjør en stor familie. Vi kjenner dem kanskje best fra symfoniorkesteret, men det finnes også mange andre sammensetninger for strykeinstrumenter: duo, kvartett og andre kammermusikkgrupper.
 
Disse instrumentene brukes i dag i alle slags sammenhenger, fra pop til jazz, og mange kjenner nok til Alexander Rybak og «Fairytale».
Det er obligatorisk med deltakelse i orkester, samspillet er både sosialt og utviklende for eleven. Kulturskolen har forskjellige orkestre for ulike aldersgrupper og nivå. 
 
Klikk her for mer informasjon.
 
Fiolinlærere:
Cellolærer: Cathy Donnelly 
 
 
Fagplaner:

Trekkspill

Kulturskolen tilbyr undervisning på trekkspill. Trekkspillelevene deltar i tillegg i Ås trekkspillorkester når de er moden for dette.
 
Trekkspill er et gammelt instrument med røtter fra både Italia og Russland. Instrumentet finnes i et utall varianter, med knapper, tangenter, melodibass og standardbass. Instrumentet finnes i barnestørrelser, og egner seg derfor godt til å begynne med fra skolealder eller tidligere.
Mange forbinder kanskje trekkspill med såkalt «gammeldans», men instrumentet brukes til alt fra klassisk musikk til pop, jazz og tango.
 
Trekkspillærer:
 
Fagplaner:
 

Fløyte

Kulturskolen tilbyr undervisning på fløyte i tilknytning til Ås jente-og guttekorps og Nordby skolekorps. Les mer om korpsene her.
Tverrfløyte er det lysest klingende instrumentet i treblåsfamilien. Fløyten består av tre deler, og i motsetning til blokkfløyte holdes dette instrumentet til siden. Lyden produseres ved å blåse luft inn i hodestykket, og tonehøydene bestemmes ved at man trykker ned forskjellige kombinasjoner av klaffene. Fløyta brukes som soloinstrument, i kammermusikk og som en naturlig del av korps og symfoniorkester. Piccolo er et vanlig biinstrument når man har spilt en stund. 
 
Fløytelærer:
 
Fagplaner:

Klarinett

Kulturskolen tilbyr undervisning på klarinett i tilknytning til Ås jente- og guttekorps og Nordby skolekorps. Les mer om korpsene her.
 
Klarinetten brukes i mange musikalske sammenhenger, i små og store ensembler, korps og symfoniorkester. Utviklingen av klarinetten går langt tilbake i tid. Det sies at klarinetten kanskje er det instrumentet, når det gjelder klangen, som er mest lik menneskestemmen - den har en sjelfull klang som kan låte syngende i høyden og er mørk og mystisk i dybden.
 
Klarinettlærer:
 
Fagplaner:

Saxofon

Kulturskolen tilbyr undervisning på saxofon i tilknytning til Ås jente- og guttekorps og Nordby skolekorps. Les mer om korpsene her.
 
Saxofonen er et spennende instrument med en helt unik klang. Det er vanlig å begynne med altsaxofon, men etterhvert kan man prøve seg på de større instrumentene tenorsaxofon og barytonsaxofon. Det er et allsidig instrument som brukes i mange ulike sammenhenger, både innenfor den klassiske musikken og innenfor jazz/rytmisk musikk.
 
Saxofonlærere:
 
Fagplaner:

Trompet/Kornett

Kulturskolen tilbyr undervisning på trompet i tilknytning til Ås jente- og guttekorps og Nordby skolekorps. Les mer om korpsene her.
 
Trompet og kornett er instrumenter som tilhører messingfamilien og som bl.a. brukes mye i korps. Instrumentene ligner på hverandre, men er litt forskjellige både i klang og utseende. Kornetten ligner litt på en "liten tjukk trompet". Lyden på instrumentene er litt ulike. Kornetten har en mykere og rikere klang på grunn av at rørene er mer kjegleformede, mens trompeten er kraftigere og mektigere i klangen.
Kornetten brukes i brassband, messingensembler, korps og som soloinstrument, blant annet i jazz.
Trompeten har samme bruksområder som kornetten, men brukes også i symfoniorkester og er et allsidig soloinstrument som benyttes i alle mulige musikkgenre.
 
Trompetlærere:
 
Fagplaner:

Waldhord (horn)

Kulturskolen tilbyr undervisning på waldhorn i tilknytning til Ås jente- og guttekorps og Nordby skolekorps. Les mer om korpsene her.
 
Waldhornet er et musikkinstrument i messingblåserfamilien. Waldhornet er et veldig morsomt instrument, for det ser akkurat ut som et posthorn, eller en kringle. Waldhornet har en veldig fin og varm lyd, og kan spille kjempesterkt.
 
Eleven skal lære seg mestring av instrumentet og bli mest mulig selvstendig og trygg i ulike sammenhenger som korps/orkester, samspill, solo osv.
Vi jobber med å få til en balanse mellom krav/entusiasme og oppmuntring fra lærer. God oppfølging hjemmefra er nesten et krav.
Teori flettes inn i undervisningen og er en viktig del for å kunne oppnå disse ønskene.
 
Waldhornlærer:
 
 
Fagplaner:
Breddetilbud
Kjernetilbud
Fordypning 

Trombone

Kulturskolen tilbyr undervisning på trombone i tilknytning til Ås jente- og guttekorps og Nordby skolekorps. Les mer om korpsene her.
 
Trombone er et messinginstrument som kan brukes i veldige mange sammenhenger; for eksempel korps, band, orkester eller storband. Instrumentet er brukt i musikk av alle slag, fra jazz og pop til klassisk.
 
Trombone er det eneste blåseinstrumentet som ikke har klaffer eller ventiler til fingrene. I stedet skifter man tone ved å trekke i et rør (en slide) og ved å bruke leppe og pust på ulike måter.
 
Trombonelærer:
 
Fagplaner:
Breddetilbud (DOC) (PDF)
Kjernetilbud (DOC) (PDF)
Fordypning (DOC) (PDF)

Baryton

Kulturskolen tilbyr undervisning på baryton i tilknytning til Ås jente- og guttekorps og Nordby skolekorps. Les mer om korpsene her.
 
Baryton er et vakkert messinginstrument me myk og mørk klang. Baryton er det nest største instrumentet i korpset. Den ligner på en tuba, men er litt mindre. Når korpset trenger store melodier i det dype registeret, er det ofte barytonhornet som må til pers. Hvis du vil imponere vennene dine kan du også kalle baryton for euphonium.
 
Lærer på baryton:
 
Fagplaner:
Breddetilbud (DOC) (PDF)
Kjernetilbud (DOC) (PDF)
Fordypning (DOC) (PDF)

Tuba

Kulturskolen tilbyr undervisning på tuba i tilknytning til Ås jente- og guttekorps og Nordby skolekorps. Les mer om korpsene her.
 
Tuba er det største blåseinstrumentet, og er det messinginstrumentet som klinger dypest. Den ble oppfunnet i 1840, brukes i korps, symfoniorkester og generelt som bassinstrument i ulike sammenhenger. Tubaen kommer i forskjellige størrelser.
 
Tubalærer:
 
Fagplaner:
Breddetilbud (DOC) (PDF)
Kjernetilbud (DOC) (PDF)
Fordypning (DOC) (PDF)

Slagverk

Kulturskolen tilbyr undervisning på slagverk i tilknytning til Ås jente- og guttekorps og Nordby skolekorps. Les mer om korpsene.
 
Vi ønsker å fokusere på bredde og vil også tilrettelegge for noe band/samspill innenfor flere ulike sjangre i undervisning og fremføringer.
Et slagverkinstrument er et musikkinstrument hvor lyden blir produsert ved at noe (trommestikker, visper, køller, hender eller annet) slåes mot en del av instrumentet. Det skilles mellom rytmiske og melodiske slagverkinstrumenter, et skille som i hovedsak betegner det normale bruksområdet til de ulike instrumentene.
Blant rytmiske slagverkinstrumenter finnes blant annet ulike trommer og cymbaler. Eksempler på melodiske slagverkinstrumenter er xylofon, vibrafon, marimba, klokkespill, rørklokker, og pauker.
 
Slagverkslærer:
Terje Evensen
 
Fagplaner

Obo

Kulturskolen tilbyr i samarbeid med Kulturskolene i Follo undervisning på Obo.
 
En obo er et treblåseinstrument som på grunn av fargen og størrelsen kan likne på en klarinett for mange.
Oboen er et av de eldre medlemmene av treblåserfamilien, og er i dag regnet som et standardmedlem av symfoniorkestrene, blåsekvintetter og de fleste janitsjarorkestre. Oboen bruker dobbelt rørblad for å skape lyd, og lyden kan, i forhold til andre instrumenter, være ganske nasal, klar og gjennomtrengende. Historien rundt den oboen vi kjenner i dag startet på midten av 1600-tallet og har sine røtter fra skalmeiene som var et mye brukt dobbeltrørblad-instrument i middelalderen og i renessansen.
 
Undervisningen foregår i Ski.
 
Fagplaner:

Fordypning

For ekstra motiverte elever, er det mulig å søke om plass på fordypning. Det er et begrenset antall plasser, og du må prøvespille når du søker om plass. Ta kontakt med spillelærer eller administrasjonen på kulturskolen for mer informasjon. 

Du får:

  • Dobbel spilletime hver uke
  • Tilbud om kammermusikk/samspill og akkompagnement
  • Spennende spilleoppdrag og prosjekter
  • Utvidet tilbud med musikkteori, masterclass m.m.
  • Konsertbesøk, besøk/kurs på andre kulturinstitusjoner
  • Deltakelse i Follo Ungdomssymfoniorkester (for orkesterinstrumenter)

Du forplikter deg til å:

  • Vise ekstra vilje til å øve og forberede seg godt til spilletimer og konserter
  • Delta i samspill
  • Delta på interne og eksterne konserter/oppdrag i regi av Kulturskolen
  • ​Delta på innholdet i programmet