Ja takk, jeg vil ha digital post

Hva er fordelene med digital postkasse?

Med digital postkasse sparer vi miljøet og reduserer offentlig utgifter. Posten fra det offentlige kommer trygt og gratis til ett sted, og du kan lese den der du er, når du vil. Digitale postkasser er reklamefrie.

En digital postkasse gir deg en sikker løsning for å motta og oppbevare viktig post digitalt, slik som brev med vedtak, helseopplysninger eller annen sensitiv informasjon. Det offentlige kan ikke bruke vanlig e-post til å sende slik informasjon, og ønsker derfor at flest mulig oppretter en digital postkasse hos e-Boks eller Digipost.

Husk å sjekke at mobilnummeret og e-postadressen i kontaktinformasjonen din er riktig!

Hvem sender digital post?

Over 700 statlige virksomheter og kommuner sender brev digitalt til e-Boks og Digipost. Blant annet kan du få skatteoppgjøret ditt, politiattest fra politiet og vedtak fra Nav i din digitale postkasse. Du får ikke reklame i den digtale postkassen din. I personvernerklæringen for digital postkasse og kontakt- og reservasjonsregisteret kan du lese om hvordan Digitaliseringsdirektoratet samler inn og bruker informasjonen i registeret.

Hvordan opprette en digital postkasse?

For å kunne motta digital post må du opprette digital postkasse hos eBoks eller Digipost. Næringsdrivende vil fortsatt motta digital post i Altinn. Trenger du hjelp og veiledning?  Se www.norge.no eller ring brukerstøtte på grønt nummer 800 30 300. 

For å lese post fra det offentlige må du identifisere deg elektronisk via ID-porten. Det sikrer at det er du som er rett mottaker av posten.

Hvordan vet jeg om jeg har fått digital post?

Det offentlige varsler deg via SMS eller e-post om at du har fått brev i din digitale postkasse. Husk at svar og klagefrister gjelder fra den dagen du blir varslet og kan åpne posten din. Ta kontakt med brukerstøtte dersom du har problemer med å åpne den digitale posten. 

Det er viktig å huske på at når du har opprettet en digital postkasse, så vil all post fra det offentlige komme dit, og du vil ikke lenger motta brev i papirform. Husk derfor alltid å åpne den digitale posten så raskt som mulig etter at varselet på SMS eller e-post har kommet.

Posten fra det offentlige blir liggende i din digitale postkasse til du selv sletter den. Den digitale postkassen blir ikke full.

Jeg vil ikke ha digital post

Reservasjon

Husk at du kan reservere deg mot digital post. Det kan du gjøre på Reservasjon | Norge.no eller ved å ringe 800 30 300. Dersom du har opprettet en digital postkasse, men ønsker å gå tilbake til papir, så er det lov å ombestemme seg.

Altinn

Dersom du verken har Digipost eller e-Boks, så blir post fra det offentlige sendt til Altinn. Om posten ikke er åpnet på Altinn i løpet av 2 virkedager, vil den bli skrevet ut og sendt til deg i ordinær post.