Servering og fasiliteter

  • Piknikbord på toppen.

Slik kommer du deg hit

Parkeringsplass ved Nordby kirke. Gå den gamle bygdeveien nordover forbi Nordby-tunene og inn i skogen. Dette er et vinter-alternativ for Kongeveien, blautområdet nede i bunnen ved pukkverket kunne bare krysses med tele i bakken, derav navnet ”Vinterbro”.

Sjekk reiseruter og avganger på entur.no og sykkelvei/gangvei i Google maps.

Verdt å vite

Historisk landskap

Ta stien til venstre langs det flotte steingjerdet og kulturstien til Nordby Rotary. Ta til høyre etter dammen. Etter hundre meter kan du ta en avstikker ut på et berg til høyre. Her er det helleristninger (skålgroper) fra bronse-alderen.

Fortsett stien oppover åsen. Du ser gravhauger inn til høyre.

Fra Vardåsen på 170 m.o.h. er det vakker utsikt vest- og nordover. Fra rasteplassen rett nedenfor kan en på klare dager se både Norefjell og Holmenkollen.

Navnet ”Vardåsen” kommer trolig av at det ble fyrt store bål her som et varslingssystem om angrep på landet. Nå er det neppe sikt mellom vardåsene i Ås og Nordby. I historiske dokumenter nevnes imidlertid en ”Valås” under Aschjem. Hvis det da er snakk om høyden med vanntårnet i Aschjemskauen, blir det straks system i det hele!

Fortsett stien nordover bratt ned til grus-gropa. Her finnes skjell i sanda (gammel strand). Gå gjennom grusgropa og østover ut til skogsveien. Ta så sørover til vann-tårnet med ”Turskatt-tavla”. Flott utsikt mot ”da Vinci-brua” og kulturlandskapet i øst.

Skikk og bruk - Allemannsretten

  • Ikke kast søppel i naturen. Ta med søppel hjem eller til en søppelkasse
  • Rydd alltid opp etter deg, og andre hvis du er grei :)
  • Overnatting ute, som telting og hengekøye, er ikke tillatt i mer enn 2 døgn uten eierens samtykke, jfr Friluftsloven §9. Hold avstand til bebodde hus og hytter, minimum 150 meter
  • Du kan ferdes fritt i utmark til fots. Fri ferdsel skal ikke være til skade eller ulempe for andre, eller for plante- og dyreliv
  • Vis hensyn til utmarksnæringene og de som bor i området

Forbud mot å brenne bål i skog og mark

Fra 15. april til 15. september er det forbud mot bålbrenning i skog og mark. Det kan gis tillatelse til bålbrenning fra kommunen dersom lokale forhold tilsier det. Husk at du alltid er ansvarlig hvis du tenner bål/grill.