Ås kommune er i sterk vekst og står dermed overfor store endringer. Ny forskning og fagkunnskap underbygger viktigheten av å ta vare på kulturminner, kulturmiljøer og kulturlandskap. Dette inngår i flere av FNs 17 bærekraftsmål som er førende for ny kommuneplan for Ås som ble vedtatt i 2022. 

Stortingsmelding St. 16 (2019-2020) «Nye mål i miljøpolitikken» sier at kulturmiljø i større grad skal tas i bruk som en ressurs for å oppnå en bærekraftig samfunnsutvikling.

Å ta vare på kulturmiljø gir i tillegg til klima og miljømessige fordeler, også kulturelle, sosiale og økonomiske fordeler. Det fører til attraktive steder med god folkehelse der mennesker ønsker å bo, arbeide og leve livene sine.

Innhold i kulturmiljøplanen 
Temaplanen består av to deler. Første del omhandler mål, strategier og forvaltning av kulturmiljøer i kommunen mens del to består av kunnskapsgrunnlaget for planen. Kunnskapsgrunnlaget gjør rede for ny forskning og fagkunnskap om kulturminner og gir en historisk oversikt over Ås-historien fra steinalderen og fram til vår tid.

Kulturmiljøplanens mål 
Ås kommunes historie er lesbar i våre omgivelser. Bygninger og kulturmiljøer med kulturhistorisk verdi blir tatt vare på og bidrar til å skape attraktive lokalmiljøer. Det særegne kulturlandskapet ivaretas og legger føringer for fremtidig utvikling.

Strategier for å nå målet 
1.  Kommunen skal ha oversikt over kulturminner, kulturmiljøer og kulturlandskap. 
2. Kommunen skal ha rutiner for forvaltning av kulturminner, kulturmiljøer og kulturlandskap. 
3. Kommunen skal bidra til formidling, bevaring og skjøtsel av kulturminner, kulturmiljøer og kulturlandskap.

Tiltaksplan
For å følge opp kulturmiljøplanens mål og strategier er det utarbeidet en tiltaksplan som er lagt ved kulturmiljøplanen. Tiltaksplanen vil være et grunnlag for prioritering av hvilke tiltak som skal inngå i den årlige rulleringen av kommunens handlingsprogram og økonomiplan. Tiltaksplanen skal rulleres hvert fjerde år.

Vedlegg
- Temaplan for kulturmiljø
- Vedtak Ås kommunestyret, 20.09.2023