De fire utbyggerne er OBOS som bygger i Sagaveien og Brekketunet, NRE som står bak Sentrumshagene, Attivo som skal bygge prosjekt NEO i Brekkeveien, og Pilares som har sitt utbyggingsområde i Langbakken og Idrettsveien.

Til stede fra kommunen var både ordfører Bengt Nøst-Klemmetsen og kommunedirektør, saksbehandlere fra plan og bygg, kultursjef, leder Attraktive Ås, virksomhetsleder kultur, samfunn og teknikk, samfunnsplanlegger og folkehelserådgiver, og mange andre.

Hver utbygger hadde på forhånd fått fire spørsmål de skulle forberede:

  1. Hvem er de?
  2. Hvorfor Ås?
  3. Hvilke verdier tilfører de Ås kommune?
  4. Hvordan har samarbeidet med kommunen fungert?

Vi trenger ikke alltid et «JA!», men vi trenger et svar!

Utbyggerne var samstemte i at Ås er en kommune i vekst, der grunner til valget av Ås blant annet bunnet i at Follobanen er på plass med et betydelig bedre togtilbud, vi har et universitet i kommunen og vi har nærhet til Oslo.

Ås oppleves av de fire utbyggerne som en forutsigbar kommune som ligger i forkant, og har en vedtatt og godt forankret sentrumsplan er også avgjørende for valget.

Flere av utbyggerne nevnte også at det er alltid et svar å få fra Ås. De er ikke alltid enig i svaret og kommunen lar dem ikke gjøre som de vil, men de blir behandlet likt og de får svar.

Blant verdiene utbyggerne kan tilføre Ås var det flere konkrete eksempler og også mange forslag:

Utbyggerne vil bidra med ny og oppgradert infrastruktur, de vil hjelpe på et presset boligmarked og bidra til økonomisk vekst. I alle prosjektene er det en form for delingsøkonomi enten det er biler, sykler, verktøy eller lokaler, og sosial bærekraft i form av felleshager og urban dyrking, grøntområder og verksted.

Flere av utbyggerne synes til tider at prosessene har drøyd ut i tid.

Som forbedringspunkter ble også nevnt at de ønsker enda tettere oppfølgning av den politiske ambisjonen som er ytret om vekst. Dette gikk blant annet på høydebegrensinger og naboklager.

Utbyggerforum

I 2024 ønsker kommunen å fasilitere for et utbyggerforum. Ikke bare skal boliger på plass, men inntil 50 000 kvm med næringslokaler skal fylles i Ås sentrum.

Hvordan kan vi da tidlig nok komme i dialog og sørge for at næringslokalene både svarer til behovet til befolkningen, bidrar til et levende sentrum, men også skal være noe som varer over tid? Hvordan samspille med utbyggere samtidig som man beholder sin integritet som planmyndighet? Dette og andre spørsmål vil bli temaer i utbyggerforum.

Ordfører Bengt Nøst-Klemmetsen oppsummerte dagen: – Sammen har vi har alle forutsetninger for å bygge et Attraktivt Ås!