Med økonomisk støtte fra både Stiftelsen Dam og en interesseorganisasjon for Harley-Davidson eiere har hukommelsesteamet i Ås kommune fått mulighet til å gi et tilbud til yngre innbyggere med demens på brukernes egne premisser.
Tilbudet har vekket interesse langt utenfor kommunegrensene og gjorde til og med en helseminister nysgjerrig.
– Sånne tilbud som dette, det bør vi få til over hele Norge slo Helseminister Jan Christian Vestre fast da han fikk møte gruppen og bli med på motorsykkeltur gjennom Ås.

Viktig løft
I mars 2024 startet Ås kommune opp prosjektet «Aktivitetstilbud til yngre personer med demens» – et tiltak for en gruppe som frem til nå har stått uten et tilbud som passer både for den tidlige fasen av demens de er i, og alderen deres.
I dag finnes det rundt 13 personer i alderen 52–65 år med en demensdiagnose i Ås kommune. Flere av dem har takket ja til å bli med på disse samlingene.
Prosjektet kom i stand etter at ansatte ved kommunens hukommelsesteam søkte, og fikk midler fra Dam-stiftelsen til et prosjekt i samarbeid med Nasjonalforeningen for folkehelsen. Målet var å lage et felleskap både for yngre personer i en tidlig fase av demens, og for deres nærmeste pårørende.

Meningsfylt fellesskap
Gruppen som ble startet har deltakere fra Ås, Nordre Follo og Frogn.
De samles tre torsdager i måneden og er med på aktiviteter som skal være både varierte og morsomme for de det gjelder. Blant annet har de vært på tur til Oscarsborg festning, gamlebyen i Oslo, øyhopping i Oslofjorden, Munchmuseet, Botanisk hage, teknisk museum, tur langs Akerselva, kafébesøk, julebord og en felles MC-tur rundt i nærmiljøet.
Med i prosjektet er også forskere fra NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet), som følger utviklingen og samspillet i gruppa. Dette gir både innsikt, og faglig forankring i utformingen av tilbudet.
Latter, fellesskap og galgenhumor
Deltagerne i prosjektet er fortsatt i en tidlig fase i sin sykdom, og har ikke så mye behov for de tjenestene kommunen tradisjonelt har å tilby. I tillegg kan det oppleves som vanskelig å oppsøke det tradisjonelle tilbudet kommunen har fordi det ofte retter seg mot eldre personer. Derfor kan denne aldersgruppen med en slik alvorlig demensdiagnose lett føle det ikke finnes et tilbud som passer for dem.
Tilbakemeldingene fra deltakerne i prosjektet er tydelige. Flere trekker fram hvor mye det betyr å delta i en gruppe med andre i samme situasjon, og til tross for alvoret i livssituasjonen, er det mye latter i gruppen. Galgenhumor har blitt et viktig verktøy og en måte å snakke om de vanskelige tingene på, som er vanskeligere å dele med andre.
Samtidig som gruppen får oppleve ting de ifølge seg selv sent vil glemme fungerer tilbudet også som en avlastning for pårørende, noe som gjør tilbudet viktig for enda flere.

Harley-opplevelse
Gruppen har vært oppfinnsomme når de har kommet med ønsker for hva de vil oppleve. Da motorsykkelentusiast og deltager i gruppen Stig Hoel foreslo at de kunne ta en tur på motorsykkel på ett av treffene sine var ingen vanskelig å be.
Det var heller ikke interesseorganisasjonen for Harley-eiere H.O.G. Oslo og Østfold Chapter Norway. Sammen med Stig inviterte de gruppen på kjøretur.
Organisasjonen har også samlet inn 40.000 kroner til gruppen slik at de kan bruke tiden framover på morsomme opplevelser.
Og opplevelsen var såpass minnerik at de denne våren var klare for gjentagelse. Denne gangen med flere ekstra gjester.
