Vi på Ås helsestasjon arbeider blant annet for å fremme en god kvinnehelse, og vi ønsker nå å tilby livmorhalsprøve til kvinner mellom 25-69 år som er bosatt i Ås kommune. 

Tirsdag 26. september ønsker vi velkommen til gratis livmorhalsprøve. Det er viktig at du bestiller time på epost til helsestasjonen@as.kommune.no.

Vi tar vare på deg

Når du kommer til oss, vil du møte en jordmor med god erfaring i gynekologiske undersøkelser og prøvetaking av livmorhalsen. Vi vil sørge for at du føler deg respektert og godt ivaretatt underveis. Noen foretrekker å ha på skjørt, kjole eller annet langt plagg når de skal til gynekologisk undersøkelse. Dersom du ikke har dette, vil vi dekke deg til med et papirklede. 

Livmorhalsprøven tar kun noen få minutter å gjennomføre. For noen kan undersøkelsen være litt ubehagelig, men det er vanligvis ikke vondt. Det er helt normalt om det blør litt etterpå.

Livmorhalsprøven skal helst ikke tas når du har menstruasjon. Du bør også unngå samleie, vaginale medisiner, kremer og geleer to dager i forkant av livmorhalsprøven.

Vi vil følge opp prøvesvaret ditt, og du vil få beskjed uavhengig av resultatet.

Om livmorhalskreft og HPV

Nesten alle tilfeller av livmorhalskreft skyldes viruset HPV (Humant Papillomavirus). De fleste blir smittet av HPV i løpet av livet. Immunsystemet greier som regel å håndtere infeksjonen av seg selv. 

Fra 1. juli 2023 undersøkes livmorhalsprøver for alle over 25 år med en HPV-test. Dette er en sikrere og mer effektiv metode sammenlignet med å lete etter celleforandringer i et mikroskop som ble gjort tidligere. Du vil ikke merke forskjell når du er til undersøkelse, endringen skjer på laboratoriet.

Ved å ta livmorhalsprøve kan celleforandringer oppdages og behandles, og risikoen for å få livmorhalskreft reduseres.