Hvordan er smittesituasjonen i Ås nå?

– Smittesituasjonen er egentlig ganske grei og oversiktlig. Det er ikke så mye smitte i Ås-samfunnet, og vi har god kontroll på de smittetilfellene som er aktive nå. Vi har pågående smittetilfeller knyttet til Rustadporten barnehage, Ås VGS og McDonald’s Nygårdskrysset. Her har vi god oversikt.

Vi ser at det er en utfordring at mange som er smittet nå har mange nærkontakter, så vi vil gjerne gjenta oppfordringen til folk om å vaske hender, huske å holde avstand og bruke munnbind når man ikke kan holde meteren.

Men vi hører jo i nyhetene at det settes nasjonale smitterekorder nå, og mange blir litt nervøse av disse nyhetene. Er ikke situasjonen så alvorlig i Ås, altså?

– Nei, og den er egentlig ikke så alvorlig nasjonalt heller. Det er riktignok mange som er smittet, men nå er smitten mindre alvorlig. Det er veldig mange som er vaksinert, særlig blant de eldre og de som er i risikogruppene. Vaksineringen fører til mildere symptomer og færre sykehusinnleggelser. Sykehusinnleggelsene er også mindre alvorlige enn tidligere. Vi trenger altså ikke være like bekymret for å bli smittet som vi var i mars i fjor. Grunnen til at vi allikevel skal holde avstand til hverandre er at vi må ta hensyn til de som ennå ikke er vaksinert og til de som har underliggende sykdommer.

Vi hører om mange smittetilfeller på skoler og barnehager i Ås. Hvorfor er skoler og barnehager fortsatt på grønt nivå? Burde vi ikke gå opp til gult?

– Nei. Det beste for barn og ungdom er å være på grønt. Vi ser at gult nivå har hatt store konsekvenser for elevene og deres muligheter til å være sosiale. Nå har de levd med strenge begrensinger i nesten halvannet år. Nå er det viktig at de får leve mest mulig normalt, og det er på grønt nivå. Da får vi heller teste mer når det oppstår smitte lokalt.

Ja, for det snakkes en del om et «nytt testregime». Hva er egentlig det? Hvordan tester kommunen folk nå?

– Når det oppstår smitte på skoler og barnehager bruker vi såkalte hurtigtester for å sjekke alle elevene. Dette er en testtype som gir raske svar og er enklere enn de vanlige testene. De store elevene gjør faktisk testene på seg selv. Så hvis det oppstår smitte ved en skole, får skolen et sett med hurtigtester fra kommunen sammen med en enkel brukerveiledning. Da kan de gjennomføre testingen selv i trygge og rolige former.

Bedrifter kan også organisere slike hurtigtester i samarbeid med kommunen, hvis det oppstår smittetilfeller.

Hvis hurtigtesten er negativ kan du fortsette som vanlig. De som har symptomer på korona, må uansett holde seg hjemme og ta den vanlige testen på kommunens testsenter.

Slik bestiller du test hos kommunen:

Vi blir hele tiden fortalt at vi skal holde oss hjemme når vi er syke, men hva betyr egentlig det? Nå kommer snart forkjølelsessesongen. Hvor lite syke må vi være for å være syke?

– Du kjenner deg selv best og det er du som er best i stand til å vurdere om du føler deg syk eller ikke. Dersom du våkner opp om morgenen og føler deg litt groggy anbefaler jeg å vente litt. Ta en kopp te og en dusj og slapp litt av. Hvis du føler deg fin da kan du helt fint gå på jobb. Dersom du fortsatt føler deg groggy, så blir du hjemme.

De viktigste symptomene på Korona er feber, hoste, kortpusthet, tungpusthet, tap av lukt- og/ellers smakssans og sår hals. Hvis du opplever noen av disse, bør du kontakte kommunens testsenter.

Hva med barna? Er det fargen på snørret som avgjør?

– Haha, nei, det med fargen er en myte, men mengden er viktig. Produserer barnet mye mer snørr enn vanlig, bør de være hjemme, men fargen er ikke viktig. Barn produserer ulike mengder snørr og ulike farger, så det er ikke en standard for hva som er mye og lite. Det er barnets normale snørrproduksjon som betyr noe.

Når de foresatte eller de som jobber i skolen og barnehagen må ta stilling til om et barn er sykt eller ikke, må man ta hensyn til hvordan barnet vanligvis er. Dersom barnet fremstår dårligere enn vanlig, er det et tegn på at man skal holde barnet hjemme.

Hvordan er vaksinestatusen i Ås nå? Når skal vi få vaksiner til 16 og 17-åringene?

–  Vaksinestatusen for Ås er veldig god. Vi har mange doser tilgjengelig og mange som ønsker å ta vaksinene. Vi oppfordrer folk til å benytte seg av timen de har fått, slik at vi får vaksinert flest mulig.

Det som er spesielt med Ås er at vi har mange studenter, og der har vi et eget opplegg slik at alle kan få vaksine her i Ås, uavhengig av om du bor her eller ikke

Nå fokuserer vi på å få alle 18-åringene ferdig med første dose, så begynner vi med 16- og 17-åringene om noen uker. Dette vil kommunen informere om når vi kommer så langt.