icon rss footer hover.png icon facebook footer hover.png icon mail footer hover.png icon insta footer hover.png
safe illustrasjonsbilde

safe illustrasjonsbilde

  

Vær SAFE - husk å ta hensyn til sommersolen

Intens sommersoling kan gi føflekkreft. Slik beskytter du deg best, og dette skal du se etter.

I noen uker framover kommer sola til å være på sitt sterkeste. Norge er i verdenstoppen i forekomst av føflekkreft. Ny huskeregel skal hjelpe oss å oppdage farlige hudforandringer tidligere.

Hver tredje nordmann blir solbrent på ferie, enten det er i Norge eller i utlandet. Rekordmange nordmenn får nå føflekkreft, og økningen har sammenheng med solingsvanene våre. Nordmenn er mye utendørs, og vi reiser ofte til Syden hvor sola er sterk.

- Føflekkreft kan i stor grad forebygges. Vi kan unngå å bli solbrente og være mindre i intens sol. Samtidig er det viktig å oppdage føflekkreft tidlig, for da er sjansen for å bli frisk større, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel.

Kreftforeningen har laget en ny huskeregel som kan hjelpe oss med å oppdage føflekkreft tidlig. I huskeregelen SAFE står hver bokstav for et av faresignalene for føflekkreft: Er føflekken blitt Større, Asymmetrisk, Flerfarget og Endret?

SAFE er også blitt til digital test. Ta testen her.

Ønsker tiltaket velkommen        

  • Altfor mange nordmenn kommer sent til lege med symptomer på føflekkreft. Mange vet ikke hva de skal se etter, det er derfor bra med en slik enkel huskeregel for hva de skal følge med på, mener Oddbjørn Straume, overlege ved Haukeland universitetssjukehus og leder av Norsk Melanomgruppe.

- Norge er ikke bare blant de land i verden som har høyest forekomst av føflekkreft, vi ligger også helt på topp i Europa når det gjelder dødelighet, legger Straume til.

Huskeregelen er utviklet sammen med adferdspsykologer. - Det er vanskelig å huske alt man skal følge med på. SAFE er en enkel og effektiv huskeregel, og et godt verktøy for folk som er usikre på når de skal gå til legen med en føflekk, sier masterstudent Ruth Kopperud og professor Erik Arntzen ved institutt for atferdsanalyse ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Pass på skulder og nese

Du blir ikke bare solbrent når du ligger rett ut og soler deg. Også når du står og går må du beskytte huden - og da særlig de områdene som er vendt skrått opp mot sola: som nesa, skuldrene og oversiden av føttene. Disse områdene kan få 10 prosent mer av den ultrafiolette strålingen (UV) fra sola når du står enn når du ligger. Hud som vender bort fra sola får bare rundt en tredel av den UV-strålingen den ville fått hvis den var vendt mot sola.  Det viser beregninger Statens strålevern har gjort.  

-Kos deg i sola, men unngå å bli solbrent. Huden glemmer ikke solskader, de samles opp og kan med tiden føre til føflekkreft, sier forsker Terje Christensen i Strålevernet. 

Her er soltipsene du bør følge:

  • Ta pauser fra sola, ikke bli solbrent

  • Bruk klær og noe på hodet

  • Bruk minst solfaktor 15 i Norge, mer i solrike land. Smør deg før du går ut.

  • Solbriller beskytter øynene

 

Ås kommune| Skoleveien 1 1430 Ås | Postboks 195 1431 ÅS | Telefon: 64 96 20 00| Organisasjonsnummer: 964948798 |

Ansvarlig redaktør: Trine Christensen | Webredaktør: Ivar Ola Opheim |

Web levert av CustomPublish
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. Informasjonskapslene blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Du kan lese vår personvernerklæring og mer om vår bruk av informasjonskapsler her