icon rss footer hover.png icon facebook footer hover.png icon mail footer hover.png icon insta footer hover.png
Du er her:   Hjem   ›   Aktuelt   ›   Korona   ›   Aktuelt

Aktuelt

Kommuneoverlege i Ås Sidsel Storhaug, og beredskapskoordinator Bjørn-Erik Pedersen. Foto: Ås kommune/Ellen M. Ceeberg

Kommuneoverlege i Ås Sidsel Storhaug, og beredskapskoordinator Bjørn-Erik Pedersen. Foto: Ås kommune/Ellen M. Ceeberg

Om testkapasiteten i Ås kommune

Kommunen er jevnlig i dialog med Folkehelseinstituttet (FHI) for å sikre at testkapasiteten i Ås er god nok.

Det er kommuneoverlegen i Ås, Sidsel Storhaug, som har kontakten med FHI på vegne av kommunen.

– Vi er ikke av de som tester flest, og vi har FHI med oss på at dette er en riktig vurdering så lenge smittepresset er så lavt som det er i Ås akkurat nå, sier Sidsel Storhaug.

Hold deg hjemme hvis du er syk

En av grunnene for å ikke teste flere tidligere, er at mange negative tester kan gi en falsk trygghet.

– Har du symptomer, skal du holde deg hjemme. Testes du tidlig og får et negativt svar, risikerer du å måtte teste deg på nytt dersom det går to døgn og symptomene fortsatt er der, forklarer kommuneoverlegen.

– I de aller fleste tilfellene er det derfor helt uproblematisk å vente i to døgn. Har du da fortsatt symptomer så anbefaler vi at du tester deg. Du får da raskt time ved teststasjonen i Ås.

Har du grunn til å mistenke at du har vært i nær kontakt med noen som er smittet, stiller det seg annerledes.

– Er du regnet som nærkontakt, eller det er andre forhold som gjør at du er spesielt sårbar for smitte, kan det hende du skal testes før to døgn har gått. Synes du det er vanskelig å gjøre en vurdering selv, kan koronatelefonen hjelpe deg, forteller Storhaug. 

– Du kan ringe dit uten at du nødvendigvis skal bestille en test. Koronatelefonen besvares av helsepersonell som også kan gi generelle råd dersom du er usikker.

Avviser ingen

Beredskapskoordinator i Ås kommune, Bjørn-Erik Pedersen, kan bekrefte at ingen med symptomer på covid-19 blir avvist.

– Det er kun unntaksvis at vi anbefaler at noen ikke tar test, eller at de venter med å ta en test. Når den som ønsker å teste seg ringer koronatelefonen i Ås, er det helsepersonell som svarer. Det er alltid i samråd med den som ringer inn at vi eventuelt avventer testing, sier Pedersen.

Han kan bekrefte at det foreløpig er kort ventetid, både på telefonen og for å få time til test.

– Det er noe kø på telefonen tidlig på dagen. Men etter lunsj avtar antallet telefoner inn til oss. Hvis man vil slippe å stå i telefonkø så kan det lønne seg å vente med å ringe til etter kl.12, tipser beredskapskoordinatoren.

Han jobber tett på teststasjonen som er etablert på Åsgård skole, hvor fagpersonene som utfører testingen og besvarer henvendelser fra innbyggerne nå er samlet.

– Mitt inntrykk er at alle som kontakter oss opplever å få god og vennlig oppfølging og veiledning på telefon. Du får raskt time, og det er heller ikke slik at de som kommer til teststasjonen må teste seg selv. Vi har nok helsepersonell til å utføre testen, understreker han.

Kan øke antallet raskt

Får vi en oppblomstring av smitte i Ås, har kommunen beredskapsplaner som sikrer at minimum 5% av innbyggerne kan testes i døgnet.

– Det er planlagt både fasiliteter og bemanning som raskt er oppe og går dersom det generelle smittepresset i Ås kommune øker, forsikrer kommuneoverlegen og beredskapskoordinatoren.

Kommunens beredskapsgruppe har planlagt for en økning i antall testhenvendelser, økt behov for smittesporing og økt kapasitet i testteltet ved Åsgård skole.

– Vi følger situasjonen i Ås og nærliggende områder kontinuerlig, og er jevnlig i dialog med FHI for å diskutere tiltak vi gjør og planer vi har, understreker de.

Vil skåne laboratoriene

Slik smittesituasjonen er i Ås akkurat nå, med lite generell smitte, vil massetesting først og fremst produsere svært mange negative tester. Dette belaster laboratoriene som analyserer testene som tas.

– Vi ønsker ikke å legge unødvendig mye trykk på laboratoriene nå. Vi er helt avhengige av at disse har god kapasitet hvis det skulle oppstå en situasjon hvor såkalt massetesting vil være et fornuftig tiltak for å fange opp asymptomatiske tilfeller, for eksempel ved et lokalt utbrudd, sier beredskapskoordinator Bjørn-Erik Pedersen.

– Minst mulig slitasje på de som jobber ved disse laboratoriene er i alles interesse, slik at de kan trå til når det virkelig gjelder å få testet mange, avslutter han.

Aktuelt

Illustrasjon av koronavirus

Koronavirus – informasjon og helsehjelp

Hold deg oppdatert på informasjon om korona-situasjonen fra Ås kommune.
Slik bruker du medisinsk munnbind

Vanskelig å holde avstand på kjøpesentere?

Kommuneoverlege Sidsel Storhaug oppfordrer innbyggerne til å bruke munnbind og engangshansker på handletur på kjøpesentere.
Foto av Moer sykehjem

Ansatt ved Moer sykehjem har testet positivt for korona

Én medarbeider ved Moer sykehjem har fått påvist koronasmitte. 14 ansatte og 20 pasienter er definert som nærkontakter og er i karantene.