icon rss footer hover.png icon facebook footer hover.png icon mail footer hover.png icon insta footer hover.png
22. april - 14:38
Mer informasjon og alle saker om koronasituasjonen fra kommunen finner du her:
Antidoping seminar illustrasjnsbilde Bjørnstad og Roxrud Leinhardt

Antidoping seminar illustrasjnsbilde Bjørnstad og Roxrud Leinhardt

  

Stor interesse for antidopingseminaret i Ås

Mange møtte opp til antidopingseminaret i Ås for å danne et regionalt antidopingnettverk.
Regionkoordinator Ann-Helen Bjørnstad  var tilbake på gamle tomter da hun ønsket velkommen til seminaret i Festsalen i kulturskolebygget.

- Her har jeg turnet, og senere instruert blant annet helse- og sosialsjef Marit Roxrud Leinhardt. Derfor ville jeg også ha det her i denne salen i dag, røpet Bjørnstad.

Hun inviterte deltagerne til å skape et nettverk, det betyr mye i kampen mot doping.

- Hva skal vi gjøre videre? Da jeg turnet var det alkoholen som var problemet. I dag er det helt annerledes. Doping er noe vi ikke vet hvor ille er, understreket Ann-Helen, før hun ga ordet til ordfører Johan Alens, som sto for den høytidelig åpningen.

- Velkommen til antidoping seminar.Bruken av dop i ulike varianter har blitt et voksende samfunnsproblem. Og det er aldri lett å finne frem til hva som skal til for å få en doper til å slutte. Første bud er imidlertid at vedkommende vil det selv, innledet Alnes.

Ordføreren delte flere personlige erfaringer med salen om ungdommer som på grunn av sitt dopmisbruk fikk alvorlige problemer, både økonomisk og familiære.
 
- Det er viktig å se problemene i tide og ikke la ungdommene oppfatte dopbruk som ufarlig og noe som de når som helst kan kutte ut. Livet er dessverre ikke så enkelt. Dersom dette seminaret gjennom erfaringsutveksling kan bidra til dopforebygging vil det kunne bety veldig mye for mange. Lykke til. Herved erklærer jeg antidopingseminaret for åpnet, avsluttet Alnes, før han dessverre måtte haste videre til budsjettarbeid.
 
Neste innleder var Anders Solheim, daglig leder i Antidoping Norge.

- Antidoping Norge er bekymret for utviklingen. Vi opplever at doping er i ferd med å bli et betydelig samfunnsproblem i Norge. Denne utviklingen ønsker vi å gjøre noe med, poengterte Solheim.

De som selger doping på internett, forteller bare om bivirkninger som de kan selge midler mot, eller som ikke er varige.
 
- Varige bivirkninger som er veldig alvorlige, blir det ikke snakket om. Her kan jeg nevne stopp i lengdeveksten, hjertevolumet minser - og faren for hjerteinfakt øker, utvikling av pupper hos menn. Alle bivrikninger som ikke kan reverseres, forklarte Frode G. Hestnes, rådgiver i Antidoping Norge.
 
I tillegg kommer de psykiske bivirkningene, blant annet så har man ikke trappetrinn for reaksjonsmønstret. De som doper seg, kan reagere like sterkt på det som er bagateller for oss, som for mer alvorligere saker. Det er derfor umulig noen ganger å forutsi hva som kan skje i gitte situasjoner.
 
Han rådet forsamlingen til ikke å prøve å vinne en diskusjon med en sekkstenåring som nettopp har begymt med dop, den taper dere. Ungdommene bruker doser som er 25,50 eller 100 ganger sterkere enn det som brukes som medisinske doser i behandlinger av muskelsykdommer.
 
- Vær heller den trygge voksne som de kan snakke med når de kommer og er redde for hva de har gjort. Lær dere terminologien, slik at de skjønner at dere har forstått hva de driver med, oppfordret han.
 
Hesnes fortalte at det er fire gange så mange menn som bruker doping i forhold til antall kvinner som doper seg.
 
- Kvinene vil ikke ha bivirkningene som bruken av anabole androgene stereoider gir. De kan bruke midler som inneholder efedrin i stedet for. Det sise å ha slankende virkning, og kosttilskudd som inneholder dette, annonseres hver januar og mai måned.
 
Etter seminaret oppsummerte regionskoordinator Ann-Helen Bjørnstad det hun synes var det viktigste hun ville trekke fram fra seminaret.
 
- Det viktigste var å ha snakket med folk fra ulike miljøer, samspillet på tvers av titler. Vi må ikke sitte å hver vår tue. Vi må utvikle holdninger hos ungdom på et tidlig tidspunkt. Felles mal, og kunnskapom hvordan vi skal takle dette, var noe av det Ann-Helen framhevet.
 
Hun synes det var moro å møte igjen hele ti styker hun har hatt med å gjøre innen idretten tidligere.
 
- De var engasjerte da,og gjør fortsatt en stor innsats for noe de brenner for, roser Ann-Helen.
 
 

 

Ås kommune| Skoleveien 1 1430 Ås | Postboks 195 1431 ÅS | Telefon: 64 96 20 00| Organisasjonsnummer: 964948798 |

Ansvarlig redaktør: Trine Christensen | Webredaktør: Ivar Ola Opheim |

Web levert av CustomPublish
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. Informasjonskapslene blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Du kan lese vår personvernerklæring og mer om vår bruk av informasjonskapsler her